Läs vårt nyhetsbrev!
Någon gång per månad levererar vi nyheter direkt till din inkorg med uppdateringar om föreningen, viktiga beslut och kommande evenemang.
Någon gång per månad levererar vi nyheter direkt till din inkorg med uppdateringar om föreningen, viktiga beslut och kommande evenemang.
Att ha en plan för brandsäkerhet är viktigt, då bränder kan utvecklas snabbt och bli farliga på kort tid. Följ grundregeln: Rädda – Varna – Larma – Släck om du upptäcker en brand.
För att snabbt kunna upptäcka och hantera en brand rekommenderar vi att alla hem är utrustade med rätt brandskydd. Det finns några saker att tänka på för att se till att utrustningen är effektiv:
Om branden är i din lägenhet, utrym genast och stäng dörren bakom dig för att förhindra spridning av rök och eld. Om branden är i ett annat utrymme och du upptäcker rök i trapphuset, ska du stanna i lägenheten och hålla dörren stängd. Använd aldrig hissen vid brand. Om du inte kan utrymma genom trapphuset, invänta hjälp från räddningstjänsten.
Små bränder kan oftast släckas om du agerar snabbt:
Att öva utrymning är också en bra förberedelse. Kom överens om en återsamlingsplats utanför hemmet, så att alla vet var de ska samlas om ni behöver lämna huset hastigt.
Olyckor med gasol kan orsaka bränder och allvarliga skador, ofta på grund av läckage i gasanordningar eller slangar, samt när gasolanordningar placeras nära lättantändligt material.
Vid brand på en gasolbehållare ska du omedelbart stänga av gastillförseln från behållarens ventil. Släck inte en låga utan att först stänga av gasen, då läckande gas annars kan samlas och orsaka explosion.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) erbjuder broschyrer som kan vara till hjälp och ger utförliga råd kring säker hantering av gasol och andra brandfarliga vätskor i hemmet.
För säkerheten i ett trapphus är det avgörande att hålla området fritt från hinder och brännbart material, så att boende och räddningstjänst kan röra sig obehindrat i händelse av brand. Förvara inte barnvagnar, tidningar, eller annat som kan utgöra en brandrisk eller blockera vägen.
Trapphuset är också räddningstjänstens väg in vid en brand, så det är viktigt att de enkelt kan komma fram. Om du har frågor om brandsäkerheten i trapphuset rekommenderas att du kontaktar din lokala räddningstjänst för vägledning och säkerhetsråd.
Med 112-appen kan du snabbt ringa SOS Alarm i en nödsituation. När du ringer via appen skickas din exakta plats automatiskt till larmcentralen, så hjälp kan hitta fram snabbare.
Appen erbjuder även trygghetstips och livräddande kunskap, som instruktioner för hjärt-lungräddning (HLR). Du får också notiser om allvarliga händelser i ditt närområde, t.ex. brand eller olyckor, vilket minskar behovet av att ringa 112 i onödan.