Energisparande tips för din lägenhet

In en tid där hållbarhet och miljömedvetenhet spelar en allt viktigare roll, är energieffektivitet i hemmet inte bara en ekonomisk fördel utan även en nödvändighet.

Att minska vår energianvändning gynnar inte bara miljön genom att reducera koldioxidutsläpp, utan det kan också ge betydande besparingar på elräkningen. Här delar vi en del praktiska och enkla energisparartips för ditt hem.

Byt till vatten- och energieffektiva kranar

Genom att välja kranar med hög svensk klassning, från G till A, och dagens effektiva modeller som reglerar både vattentryck och luftblandning, kan du spara upp till 30 procent av vattenanvändningen.

Nyttja vattnet optimalt

Stäng av vattenkranen vid tandborstning, undvik onödiga bad till förmån för snabbduschar och vara medveten om droppande kranar, vilket kan ge stor onödig påverkan över tid.

Släpp inte ut värmen

Stäng fönster och balkongdörrar för att undvika onödigt värmeförlust. Använd vädringsluckor och tilluftsventiler för att säkerställa optimal cirkulation av luft och undvik kalldrag.

Använd bara spisfläkten när du lagar mat

För att undvika att dra ut uppvärmd inomhusluft och sänka inomhustemperaturen i onödan, använd spisfläkten endast när du lagar mat.

Håll elementen fria

Undvik att täcka för element och termostater för att optimera spridningen av värmen i rummet. Kontrollera att termostaten står i helt öppet läge.

Stäng av golvvärmen

Kom ihåg att stänga av golvvärmen när den inte behövs och undvik att placera mattor eller möbler direkt på golvet för att möjliggöra fri rörelse av värmen.

Dra ur sladdar

Dra ur sladden när elektroniska apparater inte används eller använd grenuttag med avstängningsknapp för att enkelt stänga av all elektronik och undvika onödig strömförbrukning.

Investera i energisnåla köksmaskiner

Vid köp av nya köksmaskiner, välj de som har minst B klassning eller bättre för att minimera energiförbrukningen.

Ge kylen och frysen lite kärlek

Underhåll och rengör regelbundet kylen och frysen. Se till att dörrar och luckor är täta och byt ut slitna gummilister för att optimera deras effektivitet.

Tina mat i kylen

Låt fryst mat tina i kylskåpet för att använda den kalla temperaturen till din fördel, vilket också är mer hygieniskt än att tina vid rumstemperatur.

Diska i maskin

Använd diskmaskinen istället för att diska för hand för att minimera vattenförbrukningen. Fyll alltid diskmaskinen innan du startar den och använd gärna sparprogram.

Använd lock på kastrullerna

Vid matlagning, använd alltid lock på kastrullen för att minska energiförbrukningen med upp till en tredjedel.

Koka upp vatten i vattenkokare

Använd vattenkokaren för att snabbt och energieffektivt koka vatten till olika ändamål under matlagningen.

Byt till LED-lampor

Genom att byta till LED-lampor och släcka onödigt ljus bidrar du till en effektiv och energisnål belysning i hemmet.

Använd timers och sensorer

Minska onödigt ljus genom att använda timers eller sensorer där det behövs och se till att släcka med strömbrytaren när du lämnar rummet.

Tvätta kallare

Minska energianvändningen genom att tvätta i lägre temperaturer, som 40 grader istället för 60 grader, och fyll alltid maskinen för att minska antalet tvättar.

Lufttorka tvätten

Häng upp tvätten för lufttorkning istället för att använda torktumlaren, som är en energislukare.

Slå av handdukstorken

Stäng av den elektriska handdukstorken när handdukarna är torra för att undvika onödig energiförbrukning.

Dela dina energisparartips med oss!

Vi vill höra från dig! Har du smarta knep för att spara energi i din lägenhet? Dela med dig av dina bästa tips så att vi tillsammans kan skapa en mer hållbar och miljövänlig boendemiljö i föreningen.