Nu är det olagligt att slänga matfett i diskhon – gör så här istället

Från och med den 1 januari 2024 är det inte tillåtet att hälla matolja eller fett i diskhon.

Detta beror på nya regler för avfallshantering som uppmanar privatpersoner att vara mer noga med att sortera sopor.

Att hälla fett i avloppet skapar problem

Fett i avloppet kan orsaka dålig lukt och stopp i avloppsrören, vilket leder till stora kostnader för föreningen att reparera. Därför är det viktigt att göra rätt.

Här är vad du kan göra med ditt överblivna matfett:
  1. Torka av med hushållspapper: Om det finns lite fett kvar efter matlagningen kan du torka av stekpannor, tallrikar och andra redskap med hushållspapper. Släng sedan pappret i den bruna matavfallspåsen.
  2. Häll överblivet fett i en flaska: Om det är rinnande fett eller olja, häll det i en flaska eller en tom mjölkförpackning med kork. Detta gäller även olja från tonfiskburkar och liknande förpackningar. Använd en tratt för att hälla oljan i flaskan. När flaskan är full, märk den som matfett och lämna den på återvinningscentralen där du lämnar farligt avfall.
  3. Låt fettet stelna och sortera som matavfall: Du kan också låta fettet stelna i en kopp i kylen och sedan skrapa ut det i matavfallspåsen.

Miljötratten är en smart grej som hjälper oss att inte slänga matolja i avloppet. Man sätter den på en PET-flaska och häller överbliven matolja i den. Du får den av föreningen helt utan kostnad.

Du kan läsa mer om Miljötratten här.