Slipp stopp i avloppet med Miljötratten

När matolja och fett hälls ner i avloppet så stelnar det och orsakar stopp vilket i sin tur kan leda till översvämning i handfatet och vattenskador.

Miljötratten är som en smart grej som hjälper oss att inte slänga matolja i avloppet. Man sätter den på en PET-flaska och häller överbliven matolja i den. Sen kan man stänga locket så det inte luktar eller läcker.

När flaskan är full, återvinner vi matoljan på rätt sätt. Du lämnar den fulla PET-flaskan på återvinningscentralen där du lämnar farligt avfall. Miljötratten kan sedan användas igen på en annan flaska. Genom att sluta cirkeln och samla in matoljan så kan den användas i framställningen av biodiesel eller produkter som tvål, ljus, tvättmedel och gummi.

Miljötratten får du av styrelsen när du flyttar in i vår förening. Om du inte har fått en Miljötratt eller om den kommit bort kan du kontakta styrelsen så ser vi till att du får en ny.

Vill du veta med om Miljötratten så kan du titta på filmen nedan från Ideando eller läsa mer om den på deras hemsida, miljotratten.com

Tips för att undvika stopp i avloppet
  • Torka ur stekpannan med ofärgat hushållspapper när du har stekt och släng detta i matavfallspåsen.
  • Gör samma sak med kastrullen när du smält smör eller poppat popcorn.
  • Samla även upp frityrolja och olja från sådant som tonfisk och soltorkade tomater i en plastflaska. Det gör du enkelt med Miljötratten.
Film: Miljötratten på en minut