Någon gång per månad levererar vi nyheter direkt till din inkorg med uppdateringar om föreningen, viktiga beslut och kommande evenemang.

Uteplats och balkong

Uteplats (som tillhör bostadsrätten) och balkong har den boende skötselansvar för. Dock är detta en del av den gemensamma boendemiljön och därför finns det ett antal förhållningsregler och bestämmelser som alla boende skall känna till. 

Grilla på balkongen

Du får lov att grilla på balkongen men endast med el eller gasol. Kolgrill både osar och kan utgöra en brandfara och är förbjuden att använda på balkongen. Du kan läsa mer om grillning i föreningens stadgar och trivselregler.

Säker hantering av gasolflaskor

Olyckor med gasol kan orsaka bränder och allvarliga skador, ofta på grund av läckage i gasanordningar eller slangar, samt när gasolanordningar placeras nära lättantändligt material.

  • Förvaring i lägenheter: Gasolbehållare får inte förvaras eller användas inomhus i lägenheter i flerbostadshus.
  • Vind, källare och garage: Det är förbjudet att förvara eller använda gasolbehållare och andra brandfarliga gaser i garage, källarförråd och på vind. Detta gäller förutom enstaka aerosolbehållare.
  • Utomhus på balkong: Gasolbehållare på max 30 liter (P11) får förvaras och användas på en öppen balkong. För inglasade balkonger är gasolbehållare på max 5 liter tillåtet, förutsatt att balkongen är välventilerad.

Vid brand på en gasolbehållare ska du omedelbart stänga av gastillförseln från behållarens ventil. Släck inte en låga utan att först stänga av gasen, då läckande gas annars kan samlas och orsaka explosion.

För mer information

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) erbjuder broschyrer som kan vara till hjälp och ger utförliga råd kring säker hantering av gasol och andra brandfarliga vätskor i hemmet.

Häckar i anslutning till uteplatsen

I anslutning till uteplatsen är det endast häckar som har planterats av föreningen. Trädgårdsmästarna sköter beskärning av häckar i anslutning till uteplatsen. De gör detta säsongsanpassat efter varje växttyp och för att de ska växa på bästa sätt. Föreningen bekostar även vid behov ny jord och näring även till häckarna på initiativ av trädgårdsmästarna.

Det är inte tillåtet att ta bort befintlig häck och plantera nytt utan styrelsens godkännande.

Vill du göra något som påverkar gemensamma ytor i din bostadsrättsförening ska du skriva ner förslaget på en motion som tas upp och röstas om på föreningsstämman.

Vinterunderhåll av balkong och uteplats

Vintertid ansvarar boende för att snöröja sin uteplats eller balkong. Balkongen ska snöröjas för att undvika att snö rasar ner på underliggande balkonger och mark.

Trätrall och insynsskydd

Om du vill lägga trätrall eller bygga insynsskydd skall du först kontakta styrelsen. Detta räknas som förändring av bostadsrätt och skall godkännas av styrelsen innan byggnation påbörjas.

Att styrelsens godkännande krävs är för att utemiljön skall vara likformig och ge ett sammanhängande intryck. Dessutom skall exempelvis trätrall kunna avlägsnas vid behov.  

Du kan läsa mer om hur du ska gå till väga här, Förändra uteplats och balkong.

Inglasning av balkong

Om du tänker glasa in din balkong måste du ha bygglov samt kontakta styrelsen och skriva ett avtal med bostadsrättsföreningen. Närmare uppgifter om bygglov finns på kommunens hemsida, https://www.sollentuna.se/bygga-bo–miljo/bygga-nytt-andra-eller-riva/

Att odla på balkongen

På din egen balkong eller uteplats får du odla vad du vill i  odlingslådor eller krukor – så länge det är lagliga växter. Och så länge växterna hänger på insidan av balkongen så att inga krukor riskerar att trilla ner och orsaka skada. Tänk också på att vattnet ska stanna i krukorna – inte rinna ner på grannen nedanför. Därför passar odlingslådor bäst på marken.

Hittade du inte det du sökte?

Tyvärr händer det att information saknas eller inte är uppdaterad. Om du saknar du något, eller om något inte stämmer, skicka ett mejl och berätta, styrelsen@brfsilverdalsbacken.se